Bergslagen runt en dag i september 2020


En dag i september hade jag lite tid över under semestern, så tog en tur runt i Bergslagen för att kika på ställen jag inte varit på förr.


Befann mig för tillfället i Västerås, se resan började där med SJ Regional upp till Sala.


På vägen passeras Västerås Norra, där kan man ofta se lite ovanliga kombinationer. Nån gång har jag sett en halv Regina stå tätt intill ett Öresundståg. Såg lite lustigt ut, men det fick jag aldrig någon bild på.


Nåja, till Sala kom jag, och därifrån blev det SJ InterCity nummer 41, som då gick med X55.


I Uppsala blev det byte till en annan X55, denna gång dock som SJ Snabbtåg 566.


Väl framme i Gävle blev det dags för lite TiB-tåg, först med tåg 8189, som skulle ta mig till..


..Storvik! Resan hit köpte jag i SJs app dagen innan, och eftersom jag fortfarande var under 25 så fick jag åka på Sista minuten-biljett, och kom billigt undan för resan Västerås - Storvik, den kostade 166kr.


Storviks stortid kan vi väl med enkelhet säga är förbi, nu för tiden är det mest TiB-tåg som stannar här, även om SJ Nattåg stannar här för personalbyte (men ej resandeutbyte).


Green Cargo stannar till ibland för personalbyte de med.


Och vid lokstallet stod detta arbetsfordon från Infranord.


Efter en timme i Storvik började det bli dags att åka vidare.


Men först kom ett tåg som går "genvägen" ner till Örebro. Det tåget går via Krylbo och Fagersta ner till Örebro. Det går inte lika många tåg den vägen (2020 gick det 6 tåg/vardag, och när detta skrivs 2023 går det 5 tåg/vardag) som det går via Borlänge - Ludvika - Lindesberg, där är trafiken betydligt tätare.


Sedan kom tåg 8173 som skulle ta mig till metropolen...


..Hofors!


Anledningen till att jag tog mig till Hofors var för att jag såg att ett sent godståg var på väg dit, så tänkte, jag åker till Hofors och fotar det istället för i Storvik. Tji fick jag, för vi mötte det i Hofors..


Bangården i Hofors är rätt stor, men aktiviteten verkade liten. Som synes stod där några godsvagnar. Hade hoppats se någon rörelse, men inget var på gång verkade det som.


Vy mot Falun. Förr var plattformen (ännu) längre, men den är som synes riven där borta. Spår 1 har en liten plattform den med.


Vy mot Storvik.


Stationshuset, med väntsal. Väntsalen var öppen.


Plattformen vid spår 1, i riktning mot Falun.


Teknikhus och väg till plattformarna.


Sedan tog jag en promenad mot samhället i det härliga regnet, för att därifrån ta bussen till Torsåker. På vägen dit stod Td 387 vid något inhägnat område.


Framme i Torsåker. Skulle egentligen ha tagit tåget från Storvik, men kände inte för att spendera hela dagen där, så kom på denna lösning istället.


Utfarten mot Krylbo.


Mot Storvik, ett stickspår leder till en liten lastkaj.


Sedan kom tåg 8117 och tog mig till Fagersta, där byte skedde till tåg 8053 hem till Västerås. Tåg 8117 drogs sedan in vid tidtabellsskiftet i T21, och lämnade ett glapp på ~4 timmar i tidtabellen.


Tillbaka till: Bildserier
Tillbaka till: Startsidan