Del 6: Mot Tjeckien och hemåt

Hej! Ytterligare några månader har gått (suck, har ingen tid alls att sitta vid datorn och så kraschade den tyvärr..) och det börjar nu dessutom närma sig årets resa, så får ta och avsluta denna serie innan det blir dags för nästa som förhoppningsvis(??) kan bli redigerad lite fortare.

[image]
Några timmar sent ankom jag Liberec, en spårvägsstad i norra Tjeckien. Här finns en av Tjeckiens två Interurbanspårvägar, den andra finns i Most. Här har jag tagit en tur till Jablonec, där spårvägen vänder.

[image]
Sedan tog jag en himla massa turer fram&tillbaka och tog lite bilder, här vid Proseč n.N. Škola, där det tidigare fanns en mötesstation. Men som synes är den borta sedan något år innan.

[image]
Under tiden jag väntade på lite olika spårvagnar kom denna motorvagn förbi uppe på järnvägen, som går nästan parallellt med spårvägen mellan Jablonec och Liberec.

[image]
Ett tåg bestående av icke-lågolvs-ombyggda T3or. Banan går naturskönt och en tur hit rekommenderas starkt för den som är i trakten!

[image]
En spårvagn på ingång vid mötesstationen Proseč n.N. Pošta..

[image]
Nån sekund senare, där uppe stannade även några få regionaltåg på morgonen och eftermiddagen om jag inte minns fel. Därefter lämnade jag faktiskt Liberec, i en rätt hög fart (hade tänkt stanna till morgondagen kände att jag sett allt intressant (vilket jag såklart egentligen inte hade..) och rörde mig mot Prag istället).

[image]
Morgonen efter i Prag. Bodde lite längre ner på gatan i ett trevligt och billigt vandrarhem (runt 70kr/natten har jag för mig), som passade väldigt bra.

[image]
Gjorde ingen efterforskning alls på Prag innan (tanken var inte att åka hit öht), men upptäckte att jag bodde precis vid denna smala portal.

[image]
Som synes spårförslingring, och spårvagnarna måste vänta på varandra.

[image]

[image]
Prag är en oerhört vacker stad, som jag rekommenderar alla som inte varit där! Mycket kullerstensbelagda gator, gamla och vackra hus (särskilt i denna del av Prag) och riktigt intressant kollektivtrafik.

[image]
Sista bilden från denna dag, innan det blev på tok för mörkt och blött för att fotografera.

[image]
Dagen efter spenderades med ännu mer spårvagnsåkning, här ute vid Nádraží Hostivař.

[image]
Vid hållplatsen Brusnice spenderade jag nån timme och fotograferade lite olika spårvagnar, verkade vara nån form av omledning här så.

[image]
En ledvagn med låggolvsdel i mitten, likt Norrköping och Göteborg, fast här som 2-riktningsvagn.

[image]
Även om de nya Skodorna fanns i ganska stort antal, fanns fortf ett stort antal T3or kvar. Både ombyggda med lågt insteg och i äldre skick med högt golv.

[image]
Men äldst var denna, tillverkad 1929 :-)

[image]
Därefter tog jag en tur till Plzeň, en stad nån timme bort från Prag där det finns både spårväg och trådbuss. Jag åkte hit för att äta lite middag och titta på det som fanns där.

[image]
En såndär trådbuss,

[image]
Och en sista bild, på en spårvagn såklart.. :-)

Det får nog ta och avsluta denna serie, jag tog nämligen inga fler bilder sedan... Lusten var helt borta och hemlängtan stor. Men efter att ha sovit en natt på tunnelbanan i Köpenhamn kunde jag äntligen få åka hem :-)


<-- Delen innan | En senhöstresa mot öst |

Tillbaka till: Resor -->