Kroatien sommaren 2022


I augusti 2022 hade jag några dagar ledigt, så tog då och bokade en resa till Kroatien, där de denna sommar hade börjat köra ett nytt nattåg från Osijek ner till Split som jag ville åka med. Resan dit blev med flyg, men Osijek är lite svårt att flyga till från Sverige, så det blev "omvägen" via Budapest! Här följer några bilder tagna mellan 26-31 augusti.


26 augusti


Resan började inte som så många andra, eftersom jag slutade sent inför semestern, så blev det lite problem att hitta en vettig förbindelse ner till Osijek. Till slut landade det i denna förbindelse, med buss Stockholm>Landvetter, flyg Landvetter>Budapest, och sen tåg Budapest>Osijek.


27 augusti


Så, efter en kass sömn på nattbussen till Landvetter var det dags att borda nästa boskapstransport. Tacka vet jag tåget, men det får bli nån annan gång ;-)


Som alla andra gånger när jag är i Budapest så var såklart M3 ersatt, så för att slippa trängas på en buss allt för länge hoppade jag av vid Nagyvárad tér, och tog spårvagnen bort till Keleti.


Åkte bara nån hållplats, och sedan klev jag av och tog en till bild, denna gång på en gammal tysk spårvagn.


Från Keleti tog jag trådbussen bort till Nyugati, varifrån mitt tåg till Pécs avgick.


HAde en stund över innan tåget skulle gå, så det fanns lite tid att utforska andra tåg också. Här ett GySEV-tåg mot Sopron.


Efter lite kik på allt möjligt tog jag plats i mitt tåg, IC 814 som skulle ta mig till Pécs.


Framme i Pécs, tåget ankom runt 10 minuter sent, och jag hade 12 minuters byte, så det kändes lite stressigt. Men det gick bra!


Från Pécs till Beli Manastir gjordes resan med en Desiro-motorvagn, hos MÁV kallad 426.


Och ner till Osijek fortsatte resan i en 7121-motorvagn, här med 119+120.


Som sagt var, ena halvan hette 119 och andra 120. Här framme i Osijek.


Från Osijek skulle jag då åka med det nya nattåget Osijek - Split, B 1782 Dalmacija. Tåget bestod av ett antal sittvagnar, en ligg- och en sovvagn. I Zagreb kopplades en del från Vinkovic på, som bestod av några sittvagnar och en liggvagn. Närmast lok fanns dock det intressanta, nämligen en restaurangvagn...


...det är nu många år sedan kroatiska restaurangvagnar användes i ordinarie trafik, så det lät ju helt klart spännande. Det serverades dock ingen lagad mat, utan det var 7days och nån form av mackor som serverades... Så det blev till att beställa mat på nätet som levererades till stationen, tyvärr.


Kvällens sovvagn! Här syns korridoren.


Och själva kupén såg ut såhär. Det gick inte att boka sovvagn på nätet, så för att lyckas boka en plats i sovvagn var man tvungen att maila (eller ringa) HŽPP, och därigenom få instruktioner om betalning och allt. Sedan kom en inscannad, men utskriven biljett på mailen.


Det som bjöds på i sovvagnen.


Mellan Osijek och Zagreb gjorde tåget 20 uppehåll, och det är en resa på runt 4-5 timmar. I början av resan gjorde tåget uppehåll ungefär var fjärde minut. Tyvärr gick ju sovvagnen längst bak, så man hörde inte så mycket av dieselloket.. ;-) Men sov gott gjorde jag ändå. Utom i Zagreb, där det klev ombord en massa tågluffare som började ropa och skrika i korridoren, klockan 1 på natten.

Det var första resdagen! Klicka här nedanför så kommer du till nästa del.

Nästa del


Tillbaka till: Bildserier
Tillbaka till: Startsidan